Hvězda (nejen) domácnosti

Pojďme se společně podívat na zoubek našemu oblíbenému a nejen v domácnostech hojně využívanému alobalu!

Trocha historie, aneb začalo to čokoládou... a ptáky
Hliníková fólie byla představena ve Francii v roce 1903, ale do světa potravin vstoupila až o pět let později. V roce 1908 švýcarský výrobce čokolády Tobler (ano, TEN Tobler, který je známý svojí ikonickou trojhrannou čokoládou, kterou dodnes všichni milujeme!), začal své čokoládové tyčinky balit do fólie. 

                                                                                                         

Ve Spojených státech se hliníková fólie začala vyrábět o pár let později, tedy v roce 1913. V této zemi byla fólie poprvé užita jako identifikační pásky na nohy pro závodní holuby. Nedlouho poté se do alobalu, stejně jako ve Švýcarsku, začaly balit cukrovinky.

                                                                                                     

Zajímavosti

  • Dříve než tato fólie vůbec začala být populární, vyráběla se z cínu. Hliník se však ukázal být jak odolnější, tak i levnější a proto cínovou fólii velmi rychle nahradil (jinak bychom možná dodnes měli "cínobal").
  • Neexistuje žádná "lepší" strana fólie. Jedna lesklá a druhá matná strana jsou výsledkem výrobního procesu, avšak funkčně jsou na tom úplně stejně. Například
    při grilování je tedy úplně jedno, jak masíčko nebo zeleninu do alobalu zabalíte.
  • Hliníková fólie odráží světlo i teplo a je zcela nepropustná, díky čemuž, jak jistě všichni víme, je ideální pro konzervaci potravin. Hodně nadneseně se tedy dá říci,
    že balením do alobalu vlastně pomáháme planetě - méně pak totiž plýtváme (a vyhneme se Gretinu hněvu).
  • Hliník je po kyslíku a křemíku třetím nejrozšířenějším prvkem v zemské kůře. To je tedy jasná známka skutečnosti, že nám alobaly jen tak nedojdou.

                                                                                                   

Ani na našem eshopu alobaly jen tak nedojdou, máme jich totiž opravdu široký výběr! Různé šíře a tloušťky až po ty opravdu silné.

Super tipy na doma

  • Máte doma hnědý cukr, který se proměnil v pevnou hrudku? Stačí jej zabalit do alobalu a péci přibližně při 150 °C pár minut, dokud nezměkne.
                                                                                                             
  • Potřebujete vrátit lesk zašlému stříbru? Na dno zapékací misky vložte plát alobalu a na něj položte stříbro. Navrch nasypejte 2 lžičky soli a 2 lžičky jedlé sody. Nakonec zalijte několika šárky horké vody, dokud nebude stříbro zcela ponořené. Nechte působit pět minut, opláchněte a užívejte si lesk jako blesk!

                                                                                                               

  • Jak jednoduše vyčistit gril od připálenin a nečistot? Přece kuličkou z alobalu!

                                                                                                                            

  • Máte tupé nůžky? Stačí vzít kousek alobalu, alespoň 3krát ho přeložit a nůžkami do něj několikrát střihnout. Poté ucítíte rozdíl na první šmiknutí!

                                                                                                              

PS: Napadlo Vás, na co se například využívá 17mikronová fólie, když do běžné domácnosti a pohostinství například naprosto stačí alobaly do tloušťky 10 mikronů?
Ne? My Vám to tedy prozradíme. Hojně je od nás odebírají kriminalisté za účelem získání pachových stop! Nevěříte? Tak si to vygooglete. smiley 

 PŘEDCHOZÍ ČLÁNEK                                                                                                                                                                                                                  NÁSLEDUJÍCÍ ČLÁNEK 

 



Související produkty